Verplichte vermelding allergenen
Veertien allergenen
Wereldwijd zijn er 180 stoffen bekend die een allergische reactie op kunnen leveren. Vanaf 13 december 2014 treedt er een Europese wet in werking waarin veertien allergenen genoemd worden. Voedselaanbieders moeten vanaf die datum informatie verstrekken aan gasten over de aanwezigheid van deze veertien allergenen in onverpakte producten. Dat mag schriftelijk, mondeling of digitaal.
Breuker Horeca Avies is gecertificeert en adviseert u graag over de implementaties hiervan in uw bedrijf.
Het gaat om veertien allergenen:-glutenbevattende granen (zoals tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut)-ei- vis-pinda- noten, (zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten )-soja-melk ( inclusief lactose)-schaaldieren-weekdieren-selderij-mosterd-sesamzaad-sulfiet-lupine.Allergenen zijn stoffen in voeding die een allergische reactie kunnen veroorzaken bij gasten met een voedselallergie. De allergische reactie treedt op na het eten van allergenen waar mensen allergisch voor zijn. Daarbij komen stoffen vrij die verantwoordelijk zijn voor symptomen als roodheid, zwellingen, uitslag en slijmproductie.
Allergie versus intolerantie
Een voedselallergie is altijd een reactie van het afweersysteem op eiwitten. Deze reactie kan dodelijk zijn. Dat is vaak niet het geval bij iemand met een voedselintolerantie.
‘Voedselintollerantie is een stofwisselingsstoornis. Iemand kan bepaalde stoffen niet verteren en dat leidt tot klachten.’ Nog een belangrijk verschil: een allergische reactie treedt heel snel op en een intolerantie kan tot twee dagen na consumptie van eten optreden.
LEDA-lijst
Naast de veertien genoemde allergenen zijn er ook andere lijsten in de omloop. Zoals de LEDA of ALBA-lijst. Daar staan er 24 allergenen op. Verwarrend, want de tien extra genoemde stoffen zoals varkensvlees zijn straks niet wettelijk verplicht om te melden aan uw gast.